N4Y9Ss3KalZ4XFNRE5W9OaJLJCQ

Ekim 25, 2013

Küçük Salonlar İçin Dekorasyon Önerileri

Salonumuz, olmasını istediğimizden daha küçük olsa da, doğru mobilya seçimi ve yerleşimle onu daha keyifli ve kullanışlı yapmak mümkün. Minimal tasarımlar, soft renkler, küçük ışık oyunlarıyla olduğundan daha büyük görünen bir salona kim sahip olmak istemez ki?

küçük salon dekorasyonu



1 - Duvar ve Tavan Rengi Seçimi :
Küçük mekanlarda açık ve mat tonların kullanılması öncelikle yapılması gerekenlerden. Duvar boyanızı ve yer döşemelerinizi mümkün olduğu kadar açık renklerde seçmeye gayret edin. 

beyaz ev dekorasyonu

küçük evler için yaratıcı çözümler

Duvar kağıdı uygulama düşünceniz varsa, bir duvara yine soft tonlarda seçeceğiniz boyuna çizgili duvar kağıdı uygulayabilirsiniz. Çizgili duvar kağıtları, özellikle alçak tavanlı mekanlarda çok iyi sonuç verir. Salonunuza kattığı derinlik sizi şaşırtacaktır.

striped wallpaper

striped duvar kağıdı

2 - Koltuk Seçimi:
Küçük mekanlarda en ideal koltuk tipi dar kolçaklı ve dar sırtlı olanlardır. Salonunuzda rahat hareket sağlamak ve koltuklarınızın fazla yer kaplamasını önlemek için, minimal tasarımları tercih etmeniz akıllıca olacaktır. Özellikle son zamanlarda çok fazla trend olan Retro tasarımlar, özellikle küçük salonlarda hem az yer kaplar hem de oldukça şık bir hava yaratır. 

retro koltuklar

Retro koltukların yanı sıra, yine fazla yer kaplamayacak köşe takımları da tercih edebilirsiniz. Salonunuzun ölçüsüne göre özel de yaptırabileceğiniz köşe koltuğunuzun altını, fazlalıkları koymak için depo olarak da kullanmayı ihmal etmeyin.

beyaz köşe koltuklar

Küçük salonlar için en ideal renkler, beyaz, krem, bej, açık gri, açık pembe ve mavi olsa da küçük çocuğu olanlar için çok ideal renkler olmayabilir. Bu durumda yine koltuk rengini açık tonlarda tutup koltuklarınızın üzerine, çocuklarınızla dost rengarenk şallar ve örtülerle geçici kapatmanız mümkün. Görsel olarak da sizi oldukça keyiflendirecektir. 

beyaz salon dekorasyonu

3 - Televizyon Ünitesi:
Küçük salonlar için çok büyük TV Ünitelerinin kullanılması tavsiye edilmiyor. Televizyonunuzun büyüklüğüne göre yapılmış küçük bir ünite ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayabilir. 

duvar tv ünitesi

4 - Perdeler :
Küçük salonlarda kat kat, tavandan yere uzanan veya tüm duvarı boydan boya kaplayan perdeler yerine minimal çizgilerde ince tüller, storlar tercih edilmelidir. Gün ışığının evinize girmesine izin verin ve doğal ışıktan maksimum düzeyde faydalanmaya çalışın. 

stor perdeler

5 - Açık Raf Sistemleri:
Salonunuzda fazla karmaşa yaratmadan ve göz yormadan boş duvarlara açık raf sistemlerini uygulayabilirsiniz. Eğer salonunuza uygun ölçülerde ürün bulmakta zorlanırsanız, marangozunuz sizin için atıl durumdaki köşeleri bile fonksiyonel hale getirmenizi sağlayacak çözümler üretebilir.

Rafların kapaklı olmasından ziyade açık olarak tercih edilmesi, mekanınızı daha geniş göstermenize yardımcı olacaktır. Diğer taraftan, koltukların üzeri genelde atıl durumda olan alanlardır. Buraya da yine salon dekorasyonunuza uyacak, dekoratif objelerinizi sergileyeceğiniz raflar yerleştirebilirsiniz.

kitaplık modelleri

6 - Ottoman Orta Sehpa:
Orta sehpanızı Ottoman puflardan kullanmak, gerektiğinde fazladan yer kazanmak için idealdir. Sehpanızın üzerini tepsi içinde dekoratif objelerle süsleyebilir, gerektiğinde kolayca tepsiyi kaldırarak oturum için ayarlayabilirsiniz.

sehpa dekorasyonu

7 - Aynalar:
Mümkünse camın tam karşısına büyük boy ayna yerleştirerek salonunuzun derinliğini artırabilirsiniz. Salonunuz buna müsait değilse, gün ışığını yansıtabileceğini düşündüğünüz bir yere de yerleştirebilirsiniz aynanızı. Yansıyan ışıklardan mekanın daha ferah ve iç açıcı göründüğüne şahit olacaksınız.

ayna dekorasyonu

8 - Parlak veya Cam Dekoratif Objeler:
Küçük salonlarda kullanılacak en iyi dekoratif objeler parlak metal ve cam objelerdir. Sehpa üzerinde, raflarınızda, konsolunuzun üzerinde metal ve cam objelere fazlasıyla yer verebilirsiniz. Fazla karmaşa yaratmaması için dozajı elbette iyi ayarlamak şart.

şamdan dekorasyon

9 - Dağınıklığı Azaltın:
Küçük alanlarda sıkça karşılaştığımız dağınıklık problemi hem fiziksel hem de ruhsal anlamda yorucudur. Salonunuzda dağınıklığa sebep olabilecek fazlalıklardan kaçınmalısınız. Bu nedenle eşya seçiminde depolama özelliği olan koltukları, sehpaları, dolapları seçmeniz işinizi oldukça hafifletebilir. Dağınık bir ortam olduğundan daha da küçük ve sıkıcı görünüme sebebiyet verir.

sandıklı oturma gurubu

10 - Aydınlatma Seçimi:
Bir mekanda en çok önem verilmesi gereken konulardan biridir aydınlatma. Doğru yere kurulmuş ışık sistemi salonunuzu olduğundan ferah ve geniş görünmesini sağlarken, yanlış seçilen aydınlatmalar içinizi daraltacak düzeyde kasvete sebebiyet verebilir. Bir önceki yazımda aydınlatma ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalışmıştım. Küçük salonunuzun tavanı alçaksa eğer iri uzun avize ve sarkıtlardan kaçınmalısınız.

Işığı yukarıya doğru vermenizi sağlayacak lambaderler, aynanızın karşısına yerleştireceğiniz abajur veya diğer aydınlatma aparatları; ışığı daha geniş bir alana yaydığı için salonunuzun aydınlık ve ferah görünmesini sağlayacaktır.

ayna aydınlatma


21 yorum :

  1. Görseller ve bilgiler için teşekkürler,altıncı resimdeki kanapeye bayıldım.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh o retro koltuk, onu bende çok beğendim :)) teşekkürler yorumun için.
      Sevgiler..

      Sil
  2. Ne hoş mekanlar ve ne kadar faydalı bilgiler... Ben yıllar itibariyle deneme yanılma yolu ile ancak bulabildim doğruyu. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ziyaretin için Sevgili Nilüfer. Evimiz ve ruhumuzla uyuşanı hep deneme yanılma yöntemi ile buluyoruz zaten ben de sürekli değiştiririm doğruyu bulana kadar. Diğer taraftan tebdil-i mekanda ferahlık olduğu da doğru ;)
      Sevgiler...

      Sil
  3. Çok teşekkürler,bu güzel bilgileri derlemişsin,sunmuşsun,emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. ya burdakı tv unıtesı cok hosuma gıttı ölçüleri nedır acaba yada satın alma imkanım yokmu:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer Bey raf derinliği standart hazır olanlarda genelde 40-45-49 şeklindedir. Bu ölçü de özellikle küçük mekanlar için çok ideal olmaz alanı sizin evinizde olduğu gibi çok daraltır. Raf derinliğini 25 cm yapmayı deneyebilirsiniz. Yükseklikler zaten TV ebatınıza göre görsele göre ayarlanabilir. Eğer isterseniz biz de yapabiliriz elbette.

      Sil
  5. Siz yapabilirseniz tabii ki daha iy olur ama odamin buyuklugune gore nasil ayarlayacaksiniz

    YanıtlaSil
  6. Cok guzel bir paylasim cok tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için..

      Sil
  7. Harika ve çok faydalı bilgiler veriyorsun. Teşekkürler paylaşımların için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretin ve güzel yorumun için :))

      Sil
    2. Bizim salon dar ve uzun hesaplamadan buyuk koltuk almisisz l koydum karsilikli koyarsam hol gibi oluyo ortasi

      Sil
    3. Maslesef Sıkça Karşılaşılan bir durum, ya ölçü alınmadan alışveriş yapılıyor ya da mevcut mobilyalar oturulan eve yerleşimde sıkıntı yaşanıyor. Çizgili bir halı bir nebze olsun daha geniş bir duruş sağlayabilir. Aklınızda olsun. Sevgilerimle

      Sil
  8. Arkadaslar merhaba sizden fikir istiyorum lutfen yardimci olun salonum uzun ve dar oturma grubum ve berjerlerim var birde Yémek masam nasil duzenliyecegimi bilemedim salon camim uzun ve yere kadar birde camin yaninda ballon var lutfen yardimci olun

    YanıtlaSil
  9. Ölçüler ve fotoğraf olursa daha sağlıklı olur yanıtlar. Salon camı yere kadarsa berjerleri oraya koyabilirsiniz araya da bir sehpa ile sohbet köşesi olabilir. Servis daha kolay olması açısından giriş kısma yemek takımının yerleşmesi işinizi kolaylaştırır.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba
    Benim salonum çok büyük değil.yemek odası takımında da ayna var ama ben yan duvara camın tam karşısına da ayna asmak istiyorum sizin önerilerinizi alabilirsem çok sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve Hanım genelde camın karşısına ayna asılması ışığın yansımasını kolaylaştırması açısından olumlu sonuçlar verir. Yemek masanızda da ayna olduğunu bahsetmişsiniz. Çok büyük problem olacağını düşünmüyorum 2 farklı yerde ayna kullanılmasının.

      Sil
  11. Merhaba, aydınlatıcı fikirleriniz için çok teşekkür ederim. Bir kısmını uyguladım diğer bölümü de zamana yaymaya çalışıyorum.

    iyi bloglamalar.

    YanıtlaSil
  12. led aydınlatmalar hakkında çeşitli bilgiler almak isterseniz buyrun =)

    YanıtlaSil
  13. Bayıldım. hepsini uygulamayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir